Pirenne als organist

Toen Huub ten Hacken in 1991 afscheid nam als organist van de Sint-Jan, greep Pirenne zijn kans om terug te keren naar zijn oude liefde: het orgel. Tot vlak voor zijn dood zou hij in de kathedraal wekelijks de trappen naar het orgel beklimmen om dienstbaar te zijn aan de muziek in de Sint-Jan.
Al van jongs af aan was Pirenne begeistert van het orgel. Op het kleinseminarie Beekvliet kreeg hij orgelles van Floris van der Putt. Op het grootseminarie werd de orgelstudie voortgezet aan het conservatorium in Tilburg bij toenmalig organist van de Sint-Janskathedraal Piet Hörmann. Bij Ferruccio Vignanelli in Rome leerde hij in grote lijnen te spelen. 'Ik was het Grande Pièce Symphonique van César Franck aan het spelen, toen hij mij onderbrak en zei: "Je maakt veel te grote bewegingen", en deed voor hoe het wel moest. Die opmerking heeft mijn leven als organist veranderd. Één opmerking en daar bouw je een hele techniek op!' In 1958 zou Pirenne summa cum laude afstuderen bij Vignanelli.
Ondanks zijn drukke werkzaamheden als docent en rector cantus gaf Pirenne vele concerten in binnen- en buitenland. Bach stond onvermijdelijk bij hem aan de top. Daarnaast schonk hij aandacht aan de Franse barok, de romantiek van Franck en Widor en speelde hij geregeld werken van Nederlandse componisten als Albert de Klerk, Hendrik Andriessen en Louis Toebosch. In 2004 verscheen de CD 'Zes eeuwen Mariale orgelmuziek' waarop Pirenne het grote orgel van de Sint-Janskathedraal bespeelde.
Zijn steeds afnemende krachten maakten het hem op den duur onmogelijk zijn geliefde orgels te bespelen. In oktober 2007 beklom hij voor de laatste maal de trap naar het kleine orgel om de Schola Cantorum tijdens een repetitie te begeleiden. Na een ziekbed van een aantal maanden overleed Maurice Pirenne op 79-jarige leeftijd op 14 maart 2008.

Jan Jaap Zwitser

Literatuur:
E. Hageman, 'Maurice Pirenne 1928-2008', Trouw 26 maart 2008.
G. van den Heuvel, 'Als ik een tekst zie, komt de muziek vanzelf', Gregoriusblad 132-2 (2008), pp. 18-20.
W. Rodenburg, Interview met Maurice Pirenne, december 2007, www.brabantorgel.nl
J.J. Zwitser, 'Maurice Pirenne 75 jaar', Muzikaal-liturgische Wegwijzer 84 (2003), pp. 3-8.